szerda, április 30, 2008

Epipedobates tricolor terráriumi tartása

Véleményem szerint az egyik legkedvezőbb árú és nagyon szép színű béka.Beszérzése sem okoz nagy gondot minden börzén lehet kapni.Például St.Pölten ,Hamm.
Élőhelye Equador és Peru hegyvidéki része 800-1800m-ig.
A hímek 21-23 mm, amíg a nőstények 22-26 mm hosszúak és teltebb az alakjuk mint a hímeknek. Bőrük sima, enyhén szemcsézett.Jelenleg 2 színváltozata ismert.
Színváltozatok
A fogságba tartott példányoknál megfigyleték ,hogy néhány generáció után a zöld szín megfakul, elhalványodik.Közeli rokona az E.anthony.Ezzel képes pározni.
Tipikus talaj lakó fajról beszélünk ha a tricolort említjük meg.
Tartása nem okoz különösebb gondot egy 6-8 fős csapatnak rendezzünk be egy 60x40x40es terráriumot.Az oldal és hátfalakat borítsuk be 2cm-es hangszigetelő parafával.
Ezt befuttathatjuk Ficus Pumillaval vagy Scindapsussal.Helyezzünk be néhány broméliát erre szívesen petéznek.Az oldalfalra tehetünk néhány kis polcot kókuszdióval.Használjunk filmes dobozokat.
A talajt borítsuk be agyag granulátummal és tőzeggel erre tehetünk mohát vagy tölgy levelet.
A hőmérséklet legyen 24-26C a páratartalom pedig 80-100%.
A hím territoriális viselkedésű.Hangja a madárhangra emlékeztet.
1 év után válnak ivaréretté.A hím a petéző helyre hívja hangjával a nőstényt majd 5-10 petét rak.Érdemes 1-2 napon belül kivenni a petéket ,mert a rivális hímek megehetik.A pete elvétel újbóli petézést is kiválthat.
9-14 nap múlva kelnek ki az ebihalak.A frissen átalakult békák táplálása nem okoz nagy gondot a kis muslicát ugróvillást egyaránt elfogyasztja.A nagyoknak is adhatjuk ezeket.













Nincsenek megjegyzések: