csütörtök, április 24, 2008

Dendrobates Ventrimaculatus terráriumi tartása















A D.ventrimaculatus a quinqevittatus csoport egyik tagja.Nem egy elterjedt béka a terraristák körébe ,mivel ez is a kisbékákhoz tartozik és a sűrűn növényesített terráriumba ritkán látni.Elterjedése az Amazonas északi vízgyüjtő területe, Peru, Equador, Columbia, Francia Guayana és Brazília Amazonas menti része.
A nehezebben tartható békák közé sorolják mivel csak apró muslicát és az ugróvillást fogadja csak el.Jelenleg 2 fő színváltozatot tartanak számon.A "szürke" és "zöld" lábút.
Tartásukhoz viszonylag nagy terrárium kell én egy 40x40x40cm-es kockát javasolnék egy 4-5 fős csapatnak.Nálam csak 2 béka van ekkora helyen.A hátfalat fedjuk be kéreggel vagy parafával.A terráriumot dúsan növényesítsük be.Használjunk sok broméliát.A levélhónaljak alkalmasak az ebihalak számára ha nem vennénk észre hova petéznek.














A talajt agyag granulátummal és tőzeggel fedtem be.
Erre tölgylevelet tettem,de használhatunk nyírt,juhart égert is.
A hőmérséklet 23-26C között legyen a páratartalom pedig 80-100%.
Használjuk sok filmes dobozt .Bóvóhely és petéző hely egyaránt.Nálam van bent egy lefelé fordított fél kókusz is , de a filmes dobozban többet láttam őket és petézés sem volt a kókuszban.4-8petét raknak.
A peték 10-14 nap alatt kelnek ki.Majd ezután helyezzük őket kis tálkákba mivel az ebihalak kinnibálok.Táplálásukra jó minőségű vitaminban gazdag díszhal tápot használjunk.
10-12 hét múlva fejlődnek ki teljsen.Ezután tegyük őket a nevelő terráriumba ahol biztosítsunk számukra nagy tápláléksűrűséget.
9Hónaposan lesznek ivarérettek.
A méretük 16-18 mm, a hím valamivel kisebb a nősténynél.
D.ventrimaculatus ♂

Nincsenek megjegyzések: