péntek, április 18, 2008

2008 a békák éve!


Miért van szükség egy békákkal foglalkozó kampányra?

A kétéltűek - békák, gőték, szalamandrák és az ún. lábatlan kétéltűek - voltak az első szárazföldi gerinces állatok a Föld története során, túlélték az elmúlt 360 millió évet, jégkorszakokat, természeti katasztrófákat, a dinoszauruszokat! Ám a fennmaradásukat fenyegető veszélyek miatt a biológusok a szó szoros értelmében kétéltű krízisről beszélnek, amely olyan mértékű fajpusztuláshoz vezethet, amilyenre a dinoszauruszok kihalása óta nem volt példa a Föld történetében. A világ vezető természetvédelmi szervezetei, köztük az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA), valamint a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) életre hívták a "Kétéltű Bárka" (Amphibian Ark) elnevezésű programot, amelynek célja, hogy ellenőrzött állatkerti körülmények között szaporítsák a kihalás szélére került kétéltű fajokat, és ha a körülmények majd megfelelően alakulnak visszatelepítsék őket az élőhelyükre, így segítve elő hosszú távú túlélésüket.

Mi veszélyezteti a kétéltűek fennmaradását?

Sajnos túl sok környezeti tényező egyidejű kedvezőtlen változása sodorta a kipusztulás szélére ezt az állatcsoportot. Közrejátszott ebben az élőhelyek elvesztése, a környezetszennyezés, az intenzív vegyszerezés, vízbe mosódó mérgek hatása, az ózonréteg elvékonyodása miatt ciklikusan megnövekedett ibolyántúli sugárzás, az éghajlatváltozás és az állatok nagyarányú begyűjtése. De mintha mindez nem lenne elég veszélyforrás egy évtizede feltűnt egy rajzóspórás parazita gomba, Batrachochytrium dendrobatidis, amely megbetegedés a békák között járványszerűen terjed és ahol felüti a fejét, ott néhány hónap leforgása alatt elpusztíthatja a békák 80%-át.


Miért fontosak nekünk a kétéltűek?

Egyrészt fontos szerepet játszanak a táplálékláncban, hiszen rengeteg más állat táplálékául szolgálnak, ők maguk viszont elképesztő mennyiségű rovart fogyasztanak el, ami nem mellékes a növényvédelem szempontjából sem. Egyetlen varangy 90 nap alatt akár 10000 rovart is elfogyaszt! A trópusi területeken a szúnyogok irtásával korlátozzák pl. a malária terjedését is.
Másrészt szerepük a gyógyászatban is kiemelkedő. Bőrük számos olyan kémiai anyagot választ ki, amely lehetséges gyógymódot nyújthat az embereket fenyegető betegségek ellen. Olyan betegségek gyógyításában, kezelésében is felhasználják ezeket az anyagokat, mint amilyen például az AIDS.

Végül rendkívül fontos indikátorfajok, azaz jóval érzékenyebbek a környezeti hatásokra, mint más élőlények, így elsőként jelzik a környezet állapotának romlását.

Miért pont a kétéltűek kerültek ilyen közel a kihaláshoz?

Életciklusuk részben a vízben, részben a szárazföldön zajlik. Ez pedig duplán sebezhetővé teszi őket, vízi vagy szárazföldi élőhelyeik romlása egyaránt kihat rájuk. Mivel bőrüket légzésre is használják az nagyon vékony, így a szennyező anyagok is nagyon könnyen átjutnak rajta. Az ózonréteg elvékonyodása miatt az ibolyántúli sugárzás fejlődési rendellenességeket és nagyarányú lárva, pete pusztulást eredményez. A kétéltűek nem maradnak meg olyan területeken sem, ahol a vizek elsavasodnak vagy nehézfémmel szennyeződnek. A fajok eltűnése ilyenkor nagyon fontos jelzés: azt jelenti, hogy káros folyamatok indultak be az adott területen és ez az emberi életminőségre is negatív hatással lesz!

Forrás:Internet®

Nincsenek megjegyzések: