csütörtök, március 20, 2008

Terráriumkészítés nyílméregbékák számára

Ezek a békák elég kényes sok odafigyelést igénylő állatok, az tegyen le ezekről az "ékszerekről" aki azthiszi olyanok,mint a tengerimalacok vagy az egyéb "tömeg" házikedvencek.
Napi rendszerességgel kell velük foglalkozni,figyelni kell a páratartalomra,hőmérsékletre,a növénykre ,de legfőképp a békáinkra ,de ezt a későbbiekre részletesen leírom.
Kezdjük a terráriummal:A békákat vivárium típusú terráriumba tarthatjuk.Az általunk tartott békákat két fő csoportra oszthatjuk levélmászó (phyllobates) ill. famászó(dendrobates).Ennek megfelelően alakítjuk ki az életterüket.A phyllobates fajoknak inkább laposabbés hosszabb terráriumot alakítsunk ki,a dendrobates fajoknak pedig magas terráriumit építsünk.
4-5 fős csapatnak megfelelő méret:Phyllobates fajok: 50x40x40(h-sz-m)Dendrobates(40x40x50)
Következő lépés valamilyen hátteret alakítsunk ki amit később növényekkel futtatunk és ültetünk be.
Erre megfelelő a barkácsboltokban kapható 2cm-es parafa,kókuszrosttábla bár az utóbbit nemsok helyen láttam és az ára is elég borsos.Én személy szerint egyiket se használom szebbnek tartom a természetes háttereket és a békák is előnyben részesítik.Fakéregből készítem.A kérgeket egy vékony purhab rétegbe nyomom bele (4-5cm) minnél vékonyabb annál kevesebb helyet foglal el.Erre építek ültető közeget akváriumi cserépből.Ezt is kéreggel fedem.Érdemes a háttérbe néhány filmesdobozt elhelyezni ebbe eltudnak bújni a békák és petézőhelynek is ideális.
A háttérel készen is volnánk jöhet a talaj.
Elsőként agyaggranulátumot (Plantzton)helyezek el 5cm vastagan ebbe 1 kancsó vizet öntök.
Erre még teszek 2-3cm vastag tőzegréteget.A tőzeget kézi permetezővel kicsit megvizesítem , a talajnak nemszabad tocsogni a víztől.
A talajjal meg is volnánk ,de nem elég mutatós így teszek rá mohát amit a a közeli erdőben szedek.Megfelelő körülmények között gyorsan nő és nem rohad ki.
Kaptunk egy félkész terráriumot.Mit kell még tenni???
-Hiányoznak a növények, kell egy jó világítás és a páratartalom és valami faág.
Szoktam fát tenni a terráriumokba ezt szépen betudja futni a növény és a famászó békák és 1-2 phyllobates faj is előnyben részesíti.
Tegyünk néhány növényt is a terráriumba.Erre megfeleőek a különfél broméliák,tillandsiák,ficus fajok,orchideák, de erről a későbbiekben részletesen írok.
Megvilágítás:Én neonlámpákat használok fehérfényű csövekkel a növények gyönyörűen nőnek tőle, de használhatunk speciális békás csöveket is .Ezekről nincs tapasztalatom ,még nem használtam őket.
Páratartalom-hőmérséklet:A két legfontosabb amire odakell figyelnünk ha valamelyik nemstimmel végzetes is lehet.
A páratartalmat félig megoldottuk a talajjal (agyaggranulátum+tőzeg) ,de szügséges a napi 2x-i spriccelés kézi permetezővel vagy automata esőztetőberendezéssel(http://www.mistking.com/).
A lámpák elegendő hőt adnak le így fűtéssel nem is kell foglalkozni de a hőmérsklet nem kúszhat 26-28C fölé.A hűtést 10x10cm-es számítógépventillátorral tudjuk megoldani.
Érdemes tájékozódni egyes békák igényeiről mielőtt megvásároljuk ,mert előfordulhat ,hogy nem tudjuk biztosítani pl. az esti lehülést...

Következő cikkem a terráriumi növényekről fog szólni és elhelyezésükről.

Dendrobase

Nincsenek megjegyzések: