hétfő, március 31, 2008

csütörtök, március 27, 2008

Petéző és búvóhelyek a békás terráriumba 1

Egyik legfontosabb dolog ,ha szaporítani szeretnénk békánkat akkor egy számára ideális petéző helyet alakítsunk ki.Cikk sorozatom első részében a jó öreg filmes dobozról szeretnék írni egy szösszenetet.
A filmesdobozt olyan terráriumba használjuk ahol fiatalbékáink első petézésre készülnek ők ezt a helyet előnyben részesítik, mint a lefordított kókuszdiót ,de erről majd később.
Használhatjuk kisebb fajoknál is ,mint például :D.fantasticus,D.reticulatus ,D.imitator stb.
Néhány felhasználási módot szeretnék megemlíteni képekkel illusztrálva.
Első és legkönnyebb megoldás hogy levelek alá a talajra vagy valamilyen növény tövébe tesszük le a dobozt.Használhatunk fehéret és feketét egyaránt.Itt más különösebb dolgunk nincs is.
Másodikhoz már némileg barkácsolni kell de pár percet vesz igénybe.Akvarista boltokba a csövek elvezetésére lehet kapni tapadókorongot.Ebből vásároljunk pár darabot.A filmes doboz oldalára vágjunk egy lyukat amibe beledugjuk a korongon lévő kis szárat.A szárat előtte méretre vágjuk.
A képen már egy elkészült darabot látunk.
Érdemes egy "betétet" készíteni bele így a petéket sérülés nélkül tudjuk eltávolítani.Én ezt egy félbevágott fehér filmes dobozból készítem.

Harmadik felhasználási módként megemlíteném a háttérbe építés lehetőségét.
A dobozt purhabba ágyazom és kéreggel fedem a kilátszó részeket.Ideális búvó és petézőhely.
Ezt is betéttel látom el.

szerda, március 26, 2008

Phyllobates Bicolor terráriumi tartása

Phyllobates Bicolor/Feketelábú nyílméregbéka/

Ez a nem is oly kicsin béka viseli jogosan a nyílméregbéka nevet másik két társával (Phyllobates terribilis és Phyllobates aurataenia).Mérgük rendkívül erős elegendő 20 felnőtt ember vagy 20.000 kifejlett egér elpusztítására.A terráriumi állatoknál nincs méregtermelés ,mivel a méregtermeléshez különféle hangyafajok szükségesek amik kicsiny hazánkban nemfordulnak elő.
A hazai hangyafajoakat nem fogyasztják el.De azért fő az elővigyázatosság.Információm szerint a 3-4. generációs állatokban nem mutattak ki mérget , a vadonbefogott állatoknál pedig 6hónap 1 év elteltével tűnik el a méreganyag.
A kifelett békák mérete a hímek 39mm-sek a nőstények pedig 42mm-sek.A nőstény állatok jóval teltebbek a hímek pedig robosztusabbak.Az ivarérettség körübelül 1 év után következik be.
Színük a sárgástól egészen a narancsvörösig terjed.A lábuk zöldes feketés.Hasuk szürkésfekete.Előfordulnak olyan példányok amelyeknél fekete sáv húzúdik a háton.
Ez a faj kifejezetten talajlakó, de egy nagyobb ágat helyezzünk el a terráriumba keresztbe.Nálam előszerettel mászkálnak rajta.

Én egy 50x40x40cm -es terráriumba tartok 5 példányt.
A terrárium hátfalát a jól bevált kéreggel borítottam és 2 filmes dobozt helyeztem el petézőhelynek benne.A hátfalat scindapsussal futtattam be.
A talajt mohával és tölgylevéllel borítottam be a magas páratartalom eléréséhez.
A terráriumot néhány broméliával díszítettem és egy borostyán ágat helyeztem el keresztbe.
A talajra került még egy félbevágott kókusz .
A magas páratartalmat 80-100% napi 2x-i spricceléssel erem el.Fontos ügyelni a hőmérsékletre ,mert ezek a békák maximum 26C-ot viselik el. A hűtést egy 6x6cm-es számítógép ventillátorral érem el.
Szaporodásbiológiájukról egyenlőre nem tudok beszámolni.Nyár közepére várható az ivarérés.
Táplálásuk nem okoz nagy problémát a kifejlett békák elfogyasztják a napos tücsköt ,muslincát és viaszmoly hernyót.A fiatal egyedeknek adjuk ugróvillást táplálék kiegészítésként.
A vitaminokról se feledkezzünk meg.

Fauna:0.0.5

Dendrobase

hétfő, március 24, 2008

A hét békája

Dendrobates fantasticus

Forrás: www.dendrobates.org

vasárnap, március 23, 2008

Eleségállatok

A természetben a békák természetes táplálékát a különféle hangyafajok képzik.Ezeket nemtudjuk biztosítani számukra ezért más fő táplálékot használunk.Itt említenék meg néhányat ezek közül.

Első és tán legismertebb a muslincák.Igen könnyen tarthatók és szaporíthatók.
Osztály: Insecta (Rovarok)
Rend: Diptera (Legyek v. kétszárnyúak)
Család: Drosophiliade (harmatlegyek v. muslicák)
Nem: Drosophila
Faj: melanogaster
A közönséges muslica teste 2-2.5mm hosszú, 1mm széles. Potroha sárgás-, világos-, vagy vörösesbarna. A nemek megkülönböztetésének egyik lehetséges módja: a hímek utolsó két szelvényének színe sötét, fekete - míg a nőstényeknél csak az utolsó szelvény sötétül be. Szemei világosak, vagy egyes tenyésztett egyedeknél tűzvörösek.
A boltok manapság már csak a röpképtelen változatukat árulják.Egy röpképes egyed az egész tenyészetet tönkre tudja tenni ezért jól fedjük le a tárolóedényt.
Szaporításuk nagyon egyszerű itt meg is említenék egy táptalaj receptet.Az alábbi recept körübelül 6 kisebb edényhez elég.
-4banán
-fél evőkanál élesztő
-fél evőkanál zselatin
-Búzakorpa
-Ca vitaminok
-2dl tej
-2dl víz
-3evőkanál cukor
A banánt leturmixolom ,majd ebbe annyi búzakorpát adok ,hogy a kanálról letudjam csepegtetni.
Ezek után belekeverem a többi hozzávalót.
A masszát 2-3cm vastagon beleteszem egy félbevágott 1.5L flankon aljára.Egy papírtörlőt helyezek a dobozba hogy erre kitudjanak mászni a muslincák.A flakont egy papír törlőkendővel lefedem.
Életciklusuk:
0.nap : A nőstények tojást raknak
1.nap : A tojásokból kikelnek a lárvák
2.nap : Első bábozódás (1 nap)
3.nap : Második bábozódás (1 nap)
5.nap : Harmadik végső bábozódás (2 nap)
7.nap : A lárva utolsó átalakulása
11-12.nap : A kifejlett egyedek elhagyják a bábokat.

Ugróvillás(Colembola):

A törzsanyagot nyirkos erdei földből gyűjthetjük össze vagy börzéken vásárolhatunk már jól beállt tenyészetet.
Az ugróvillások 0.5-4mm méretű fehér élőlények.Nagyszerű táplálék a békák számára.
Tenyésztésük nem okoz nagy problémát.Fogjunk egy 5-6cm magas jól záródó műanyag dobozt helyezzünk bele nedves tőzeget.A tőzeg tetejére helyezzünk pár vizes karton lapot.Így könnyebb kiszedni őket a dobozból.Egy ecset segítségével leseperhetjük őket a papírlapról.

Viaszmoly:

A törzsanyagot megvásárolhatjuk boltba vagy méhész ismerősünktől is kérhetünk.
Táptalaj összeállítása:
1-1 arányban mézet és lisztet összekeverünk,majd Graham lisztet,
kukoricalisztet, kukoricadarát, finomlisztet adagolunk tetszőleges mértékben úgy ,hogy egy gyúrható masszát kapjunk.A keverékhez tehetünk sörélesztőt ,tejport és virágport is.(SzatmáriSz.)
A tenyészethez még szükségünk van egy nagyobb befőttes üvegre (kb10L) ebbe tojástartókat teszünk. plusz a masszát.

péntek, március 21, 2008

Terráriumi növények




Előző cikkben összeraktuk a terráriumot ,most leírok néhány növényt ami a békás terráriumba való.Főleg latin neveket használok , így könnyebb megkeresni a növényt és boltok is így árusítják.
A terráriumi növényeket nem kell locsolni és tápsóval kezelni ,mivel az utóbbi káros lehet a békák számára.A vizet a talajból nyerik és a napi 2x-i spriccelésből.
Futónövények:
Ficus pumila
Ficus pumila"montana"
Ficus fra Panama
Begonia schulzei
Cissus amazonica
Anthurium Scandens
Philodendron scandens
Begonia schulzei
Scindapsus


Megfelelő fényviszonyok mellett hamar befutják a növények a terráriumot.
Broméliák:
Vriesea splendens
Guzmania theresa
Guzmania minor
Neoregelia fajok
Aechmea orlandiana
Ukendt hybrid




A növények életben maradásához a legfo
ntosabb a magas páratartalom.A magas hőmérsékletet nem viselik el huzamosabb ideig.A legkönnyebben a Vriesea -t és a Guzmania Minort tudjuk beszerezni a többi növény után kicsit utána kell járni.
Érdemes ellátogatni nagyobb barkácsáruházákba nekem az egyik kedvencem a BricoStore rengeteg féle növényt árulnak , viszonylag jó áron.


Páfrányok:
Az összes kertészetben kapható páfrány alkalmas a terráriumba.
Tillandsiák:
Akinek lehetősége nyílik látogasson el ide: http://www.fehernyirfa.hu/oldal43.htm
Rengetegféle tillandsiát árulnak.
Tartásukról nincs sok információm 1-2 fajt tartottam a terráriumba szépen nőttek és szaporodtak.
Mohák:
Jávai moha
Erdei moha
Erdőben gyűjthetünk különféle mohákat lehetőleg olyan helyről ahol neméri őket szennyeződés.Érdemes otthon őket jól átmosni és utána berakni a terráriumba.





csütörtök, március 20, 2008

Terráriumkészítés nyílméregbékák számára

Ezek a békák elég kényes sok odafigyelést igénylő állatok, az tegyen le ezekről az "ékszerekről" aki azthiszi olyanok,mint a tengerimalacok vagy az egyéb "tömeg" házikedvencek.
Napi rendszerességgel kell velük foglalkozni,figyelni kell a páratartalomra,hőmérsékletre,a növénykre ,de legfőképp a békáinkra ,de ezt a későbbiekre részletesen leírom.
Kezdjük a terráriummal:A békákat vivárium típusú terráriumba tarthatjuk.Az általunk tartott békákat két fő csoportra oszthatjuk levélmászó (phyllobates) ill. famászó(dendrobates).Ennek megfelelően alakítjuk ki az életterüket.A phyllobates fajoknak inkább laposabbés hosszabb terráriumot alakítsunk ki,a dendrobates fajoknak pedig magas terráriumit építsünk.
4-5 fős csapatnak megfelelő méret:Phyllobates fajok: 50x40x40(h-sz-m)Dendrobates(40x40x50)
Következő lépés valamilyen hátteret alakítsunk ki amit később növényekkel futtatunk és ültetünk be.
Erre megfelelő a barkácsboltokban kapható 2cm-es parafa,kókuszrosttábla bár az utóbbit nemsok helyen láttam és az ára is elég borsos.Én személy szerint egyiket se használom szebbnek tartom a természetes háttereket és a békák is előnyben részesítik.Fakéregből készítem.A kérgeket egy vékony purhab rétegbe nyomom bele (4-5cm) minnél vékonyabb annál kevesebb helyet foglal el.Erre építek ültető közeget akváriumi cserépből.Ezt is kéreggel fedem.Érdemes a háttérbe néhány filmesdobozt elhelyezni ebbe eltudnak bújni a békák és petézőhelynek is ideális.
A háttérel készen is volnánk jöhet a talaj.
Elsőként agyaggranulátumot (Plantzton)helyezek el 5cm vastagan ebbe 1 kancsó vizet öntök.
Erre még teszek 2-3cm vastag tőzegréteget.A tőzeget kézi permetezővel kicsit megvizesítem , a talajnak nemszabad tocsogni a víztől.
A talajjal meg is volnánk ,de nem elég mutatós így teszek rá mohát amit a a közeli erdőben szedek.Megfelelő körülmények között gyorsan nő és nem rohad ki.
Kaptunk egy félkész terráriumot.Mit kell még tenni???
-Hiányoznak a növények, kell egy jó világítás és a páratartalom és valami faág.
Szoktam fát tenni a terráriumokba ezt szépen betudja futni a növény és a famászó békák és 1-2 phyllobates faj is előnyben részesíti.
Tegyünk néhány növényt is a terráriumba.Erre megfeleőek a különfél broméliák,tillandsiák,ficus fajok,orchideák, de erről a későbbiekben részletesen írok.
Megvilágítás:Én neonlámpákat használok fehérfényű csövekkel a növények gyönyörűen nőnek tőle, de használhatunk speciális békás csöveket is .Ezekről nincs tapasztalatom ,még nem használtam őket.
Páratartalom-hőmérséklet:A két legfontosabb amire odakell figyelnünk ha valamelyik nemstimmel végzetes is lehet.
A páratartalmat félig megoldottuk a talajjal (agyaggranulátum+tőzeg) ,de szügséges a napi 2x-i spriccelés kézi permetezővel vagy automata esőztetőberendezéssel(http://www.mistking.com/).
A lámpák elegendő hőt adnak le így fűtéssel nem is kell foglalkozni de a hőmérsklet nem kúszhat 26-28C fölé.A hűtést 10x10cm-es számítógépventillátorral tudjuk megoldani.
Érdemes tájékozódni egyes békák igényeiről mielőtt megvásároljuk ,mert előfordulhat ,hogy nem tudjuk biztosítani pl. az esti lehülést...

Következő cikkem a terráriumi növényekről fog szólni és elhelyezésükről.

Dendrobase